Diren Collection – Karaoğlan 2020

Etiketler: , , , ,

Karaoğlan üzümü şarapla olan ilişkimde büyük rol oynar.

2010 yılında bir diyet vesilesi ile genel olarak biradan şaraba dönüş yapmanın faydalı olacağını düşünüp evimin yakınlarında bir tekel bayiine gidip fiyat – performans olarak uygun bir şarap önermelerini istemiştim. Bayideki arkadaş bana “Memleketim Arapgir’de bir hemşerim şarap fabrikası açtı ve çok başarılı şarapları var” deyip bu şaraplardan önermişti. İşte böylece Güzay markasının Karaoğlan-Öküzgözü kupajı ile tanışmıştım, 12 lira idi. 🙂 Şarabı deneyimlediğim andaki hissettiklerimi unutamam. O güne kadar içtiğim en güzel şey olduğunu düşünmüştüm. Daha içerken internette bu şarapla ilgili ne varsa araştırmış ve bulduklarımın içinde kaybolmuştum. O gün bu gün hala o kaybolduğum yerdeyim.

Karaoğlan üzümünü Arapgir’in Yazılı köyünde bir çiftçi (çiftçi değil iş insanı imiş 🙂) olan Hacı Akpınar keşfediyor. Arapgir aslında asırlarca bağcılığı ile ünlü olan bir bölge ama bölgede bir tek şaraphane bile yok. Hacı Akpınar da bu bölgedeki üzümlerle üretim yapan bir şaraphane açmak istiyor. Yaptığı araştırmalarda önolog Jean Luc Colin’e ulaşıyor ve onunla beraber hem bu üzümü Karaoğlan adı ile tescilliyor hem de şaraphane hayalini gerçekleştiriyor. Edindiğim bilgilere göre sanırım sevgili @sabaacikgoz de bu sürecin bir parçası oluyor.  Yeni Doğuş Şarapçılık böylece kurulmuş oluyor. Daha sonra Karaoğlan üzümünü hem monosepaj hem öküzgözü kupajlarında kullanıyorlar. Ayrıca rezerv olarak meşe fıçıda yıllandırılmış versiyonlarını da üretiyorlar. Yıldan yıla hepsini denedim. Her birinden harikulade sonuçlar aldım.

Daha sonra bu üzümü sevgili Mustafa Çamlıca Kırklareli teruarında deniyor ve belli kupajlarında bu üzümü kullanıyor diye biliyorum. En sonunda geçen sene bu üzümü Diren Şarapçılık Collection serisinde kullanıyor. Sanırım üzümleri de Arapgir’den, Hacı Akpınar’ın bağlarından temin ediyor. Ortaya çok da güzel bir sonuç çıkıyor.

Bu üzümler bizim toprağımıza ait üzümler.

Bu üzümün ülkemizde yetişen üzümler içinde en kompleks aromalara sahip olanlardan biri olduğunu düşünüyorum. Daha fazla üretiminin yapılması, daha fazla üreticinin bu üzümle şaraplar üretmesi en büyük temennim.

Renk parlak yakut.

Burunda karabiber, baharat bukeleri ve tütün, hafif deri çağrışımları.

Ön damakta yaban mersini, kiraz, yuvarlak belli belirsiz tanenler. Havalandırmaya ihtiyacı var gibi. Yarım saat sonra daha kompleks. Çikolata ve tütün notaları. Asiditesi yüksek ferah içimli. Ortanın bir tık altı gövde. Uzun sayılabilecek çok keyifli bir bitim.

@direnwines

Bir Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir