Diren Collection / Merzifon Karası 2020

Etiketler: , , ,

Merzifon Karası, renk güzel bir koyu bordo tonu. Uçları magenta röfleli.

Burunda Kalecik Karası’nı anımsatan pamuk şeker, çilek bukeleri. Kırmızı orman meyveleri. Yumuşak bukeler. Hatta sütlü çikolata ve yaban mersini.

Damakta önde ferah otsu aromalar, dolmalık biber, bahar, menekşe aromalarına aynı zamanda karabiber eşlik ediyor. Gayet kompleks, tam anlaşılması zaman alıyor. Arkadan kırmızı ve siyah orman meyveleri ile devam edip bitiyor diyeceğim ama gayet uzun bir bitimi var pek bitesi yok gibi. 😊

Damakta da Kalecik Karası’nı andırıyor. 2. ve 3. yudumdan sonra pamuk şeker aromalarını alıyorsunuz. Ayrıca topraksı, mineral açısından zengin. Bütün aromaları çok yoğun alıyorsunuz. Ama bence Kalecik Karası’na göre daha kompleks bir üzüm bu. Anadolu topraklarında ne kadar fazla değer olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Bu üzümü ilk kez denemiş olmama ve pek fazla örneğinin olmamasına gerçekten üzülüyorum.

Tüm bu deneyim üzümü araştırmaya sevk etti beni. Kısacık araştırmamda dahi ciddi bir geçmişi olduğunu gördüm. Floksera döneminde Avrupa’dan daha az etkilenen Anadolu üzümlerinin bazıları Avrupa’ya doğru yolculuklara çıkıyor. Bunların en fazla tutanlarından biri ise Merzifon Karası oluyor. Marzemino adıyla İtalya’da üretimine devam ediliyor hala. Hatta Mozart’ın en sevdiği şaraplık üzüm olduğu söylentileri bile var. Yani bizim olan üzüm vatan değiştiriyor ve biz kendi topraklarımızda bu üzümü yeni duyuyoruz. Gerçekten biraz araştırıp okuduğunuzda da neden böyle olduğu konusunda pek de şaşırtmayan klasik moral bozucu detayları görebiliyorsunuz. Özellikle @levonbagis‘in Agos’ta yazdığı bir yazıyı okumanızı öneririm. Google’a Merzifon Karası yazmanız yeterli, yazı ilk sayfada karşınıza çıkacak.

Bu tip durumlar bende üzümlerin geçmişi ile ilgili daha fazla araştırmaya, yazmaya ve konuyla ilgili paylaşımda bulunmaya teşvik ediyor. Anadolu topraklarındaki bu tip değerlerin, değerlerinin çok daha fazla anlaşılmasına ihtiyacı var.

Son olarak çok teşekkür ederim @direnwines ailesi. İyi ki varsınız.

Puan: 91

Fiyat: Artık takip etmek zor, kim bilir ne kadar? 😒😒

Bir Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir