Shiluh Turizlo 2019

Etiketler: , , , , ,

Bugüne kadar yapılan arkeolojik çalışmaların bize sunduğu veriler insanoğlunun asma ve üzümle ilk tanıştığı yerin Gürcistan coğrafyası olduğunu söyler. Tarih ise MÖ 7000’li yıllardır. Kalıntılardan yola çıkılarak bulunan bu ilk yabani üzüm çeşidine vitis silvestris adı veriliyor. MÖ 7000 ve 6000’li yıllar arasında asmanın yolculuğu Gürcistan ve Kafkaslarda başlayıp Ermenistan, Mezopotomya, ve bereketli hilal’i izleyerek Anadolu üzerinden Yunanistan’a kadar ulaşıyor. Yine aynı tarihlerde insanoğlu ayrıca ilk kültür asmasını da üretiyor. Bu ilk yabani üzümden üretilen kültür asmalarından birinin vitis vinifera diğerinin de vitis sativa olduğunu görüyoruz kaynaklarda. Yani topraklarımızın tarihteki ilk bağlara ev sahipliği yapmış olduğunu söyleyebiliriz.

İsimleri her zaman meşhur şarap kültürleri ile birlikte anılan Süryaniler’e gelecek olursak; tarih sahnesine ilk çıkışları Asurlular’a kadar dayanıyor ve Hristiyanlık’ı kabul etmeden evvel de Arami diye anıldıkları biliniyor. Aramiler’in ismine rastlanılan en erken kaynak ise MÖ 3000’li yılların sonları ile MÖ 2000’li yılların başlarına ait çivi yazılı metinler. Varın gerisini siz tahmin edin.

Böylece aslında Süryaniler’in yaklaşık 7000 yıldır şarap yapan bir medeniyetin günümüzdeki temsilcileri olduğunu söyleyebiliriz. Yani şarapla isimlerinin yan yana anılmasını onlar kadar hak edecek bir halk da herhalde yoktur şu anda yeryüzünde.

Önceden Süryani şarapları ile tanışıklığım, eşin dostun getirdiği ev yapımı şaraplardı. Bunlardan beni şaşırtan, başarılı bir şarap çıkmamıştı. -Tabi burda eşimin dostumun seçiciliği devreye giriyor. 🙂 Kim bilir ev yapımı ne güzellikte Süryani şarapları vardır.- 5-6 yıl kadar önce bir markette “Shiluh” markası ile etiketlenmiş bir Süryani şarabı ile karşılaştım. Hala hatırlarım beni ne kadar şaşırttığını. Daha sonra yaptığım araştırmalarda bu şarabın -şu an yanlış hatırlamıyorsam- markalı kurumsal bir şekilde üretilen ilk süryani şarabı olduğu bilgisine ulaştım. Önologlarının @sabaacikgoz olduğunu öğrendiğimde ise benim için daha anlamlı bir yere oturmuştu bu başarı. Nihayet bu kadim gelenek daha çok insana, daha profesyonel bir şekilde ulaşacaktı.

O gün bugün Shiluh düzenli içtiğim şaraplar arasındadır. Sonunda burada değerlendirmem gerektiğinde de gerekli özeni göstermek istedim.

Ayrıca hafta sonu The Marmara otelde gerçekleştirilen Sommelier Selection Enologist+ 2021’de Boğazkere sepajları “Manastır” ile seçkide yer alma başarısını gösterdiler.

Renk magenta röfleli bordo.

Burunda topraksı mineral kokularının eşlik ettiği siyah orman meyveleri.

Damakta ilk andan itibaren aromalar yoğun bir şekilde çarpıyor. Kara orman meyveleri, topraksı mineralite, rahatsız etmeyen yuvarlak ve aromalı tanenler. Ortanın üstü bir gövde. Damak gerçekten çok kuvvetli. Ağzınızın içinde bir şölene hazır olun. Fiyatının çok ama çok üstünde bir performans … Gayet uzun bitimli. Karakteri olan bir şarap. Çok iyi bir Öküzgözü – Boğazkere örneği …

Üzüm: Öküzgözü – Boğazkere

@suryanisarabiofficial

Puan: 88

Fiyat: Metro indiriminden 44₺’ye satın alındı. Sanırım gerçek fiyatı 60₺ bandında.

Bir Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir